علي رغم اين باور عمومي كه مواد طبيعي بهتر از تركيبات مصنوعي هستند، دانشمندان شواهد علمي چنداني براي تأييد اين ادعا نيافته اند. در حقيقت، متخصصان صنايع غذايي بر اين باورند كه محصولات و مواد شيميايي طبيعي الزاما غذايي از مزاياي مواد طبيعي بهره نبرند. متخصصان شيمي آلي، مواد شيميايي مصنوعي مختلفي را سنتز كرده اند كه از نظر ساختار و حتي عملكرد از مواد شيميايي طبيعي قابل تشخيص نبوده و نقش يكساني دارند.
اين در حالي است كه مواد مصنوعي خالص تر از مواد طبيعي هستند. در كنار آن بايد به اين نكته توجه نمود كه برخي از مواد شيميايي كشنده مانند سموم بوتوليسم يا سموم فلج كننده صدف، طبيعي اما سمي هستند. انسان همچنين بايد از گياهاني مانند پيچك سمي و شوكران به علت سمي بودن اجتناب كند.
نكته :
برخي از غذاها كه در حالت طبيعي سالم هستند، تحت شرايط خاص سمي مي شوند. موارد ثبت شده مرگ حاصل از مصرف صدف هاي سمي و سيب زميني سبز ، مثال هايي از اين موارد هستند. با وجود اينكه معمولا روي محصولات نهايي كنترل زيادي انجام مي شود، طي انجام فرايندهاي شيميايي نيز امكان توليد ناخالصي هاي سمي وجود دارد.
غذاهاي كامل معمولا تركيب كاملي از مواد مغذي با كمترين سميت و بيشترين زيست سازگاري را دارا بوده ولي وقتي تركيبات طبيعي از منابع طبيعي جداسازي و تغليظ شوند، ممكن است خطراتي را در بر داشته باشند. به عنوان مثال ممكن است از حلال هاي آلي براي جداسازي مواد از بخش هاي مختلف گياه، دام و يا حشرات استفاده گردد.
بسياري از اين حلال ها سمي بوده و اگر به مقدار كمي نيز در محصول نهايي باقي بمانند، خطرناك خواهند بود. بنابراين ممكن است عصاره هاي طبيعي خلوص كمتري نسبت به مواد شيميايي سنتزي داشته كه برخي از اين ناخالصي ها سمي هستند.
البته تا زماني كه مقدار ناخالصي ها به صورت طبيعي كم باشد نبايد نگران آنها بود اما اگر عصاره تغليظ شود، آنگاه در حين تغليظ و خالص سازي ممكن است سموم طبيعي هم تغليظ شده و حتي طي فرايندهايي خالص تر شوند.
به اين ترتيب آنچه حضور طبيعي اش در يك غذاي كامل خطري ندارد، زماني كه در مقادير بيشتري در اجزاء وجود داشته باشد، ممكن است خطرناك باشد.
براي كسب اطلاعات بيشتر در مورد ساير مواد شيميايي مثل كربنات ها( كربنات پتاسيم)، سيترات ها ( سيترات سديم ) سولفات ها( سولفات مس ) ، اسيدهاي آلي ( اسيد استيك )و.... مي توانيد به سايت جهان شيمي مراجعه كنيد.
:: موضوعات مرتبط:
دنیای شیمی ,
,
:: بازدید از این مطلب : 539
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0